Historien

Øvre Rendal Mannskor ble stiftet 21. januar 1917. Sangen i rendalen strekker seg sevfølgelg tusenvis av år tilbake, til Bull sine beskrivelser av de første rendøler. Men når det kommer til sikre kilder så finnes det notater om at at det var organisert korsang i Øvre i 1864, og et brev datert 13. februar 1867 beretter om at "et mannskor er stiftet i Øvre bygd, hvor bygdens beste menn er medlemmer". Dette koret var i frammarsj og hadde god aktivittet rundt århundredeskiftet, men gikk av en eller annen grunn inn. Uten denne stagnasjonen kunne koret snart ha feiret 150 års-jubileim, men en skal heller ikke kimse av at vi i 2017 kommer til å runde 100. Det hender seg at folk lurer på hvorfor vi holder på navnet vårt "Øvre Rendal Mannskor" - er det ikke et kor for hele kommunne da? Klart vi favner hele kommunen - og mere til. Men akkurat som norges nest eldste filharmoniske orkester, Ytre Rendal Orkester, med sine 135 år selvfølgelig beholder sitt navn så beholder vi vårt. Kor og musikk er tradisjon og kultur i gjennom vekslende tider. Vi kan heldigvis heve oss over det som er politisk korrekt. Det får andre ta seg av!

Koret har hatt mange dirigerter: Karenus Ellevold. Jarle Bjørnstad, Odd Nytrøen, Asbjørn Bjørnstad, Ottar Lutnæs, Olaf Undseth, Anton Lombnes, Richard Morgan, Gro Undseth Romenstad, Mads Undseth, Einar Øverby, Ola Bosnes, Bjørn Vegard Bjørklund og nåværende Mads Undseth.

Blant dirigentene som har gjort seg særlig bemerket er uten sammenligning Olaf Undseth (1908-1983). Olaf var også forbundsdirigent. Med sitt 50-årige virke som dirigent for mannskoret fikk han i 1976 Norges Landssangerforbunds høyeste utmerkelse/hederstegn i gull for sin innsats for korsangen.  Olaf var også æresmedlem av Øvre Rendal Mannskor